Skip to main content

Apertura si diafragma: ce sunt si cum trebuie folosite



Salut! Daca esti incepator in fotografie, probabil incerci sa inveti ceva teorie doar ca nu stii de unde sa incepi. In acest articol iti voi explica ce sunt apertura si diafragma, iar in urmatoarele 3 articole iti voi spune cate ceva despre ISO, shutter speed si triunghiul expunerii (modul in care trebuie sa armonizezi acesti 3 stalpi de baza ai fotografiei). Sa incepem!

Ce reprezinta apertura?

Apertura este, tehnic, gaura prin care trece lumina spre senzorul aparatului. Practic, apertura controleaza cat de accentuat este efectul de bokeh (blur) si/sau daca acesta exista. De cele mai multe ori vei auzi fotografi care iti vor spune ,,Mai micsoreaza putin apertura!'', in loc de ,,Mai micsoreaza putin diafragma!''. In principiu, acestea doua fac acelasi lucru.

Ce este apertura si diafragma?

Diafragma este cea care controleaza cantitatea de lumina care intra prin obiectiv. Este alcatuita din lamele si functioneaza dupa acelasi principiu ca si irisul (atunci cand este multa lumina, diafragma se inchide si lasa mai putina lumina sa ajunga la senzor, iar atunci cand este intunecat, diafragma se deschide pentru a lasa sa intre cat mai multa lumina). Mai pe scurt, diafragma este partea mecanica a obiectivului care blocheaza lumina, iar apertura este gaura care permite trecerea luminii. 


Apertura este exprimata in numere f (f/1.2 , f/8 , f/11 etc.). Numerele f sunt cunoscute si sub denumirea ,,f-stop'' si reprezinta valoarea aperturii. Un numar f-stop mic (f/1.2 , f/1.8 sau f/2.8) reprezinta o apertura larga (diafragma se deschide si intra mai multa lumina), iar un numar f-stop mare (f/11, f/16 sau f/22) reprezinta o apertura ingusta (diafragma se inchide, lasand sa intre mai putina lumina). Prin urmare, numarul f-stop si marimea diafragmei sunt total opuse.

Pentru a afla ce ,,f'' are obiectivul tau, trebuie sa cauti o inscriptie de genul 1:2.8 (pentru obiective cu f fix,) din care reiese ca numarul f-stop este 2.8. Pentru obiectivele cu f variabil va trebui sa cauti o inscriptie de genul 1:1.8-4, din care reiese ca numarul f-stop este cuprins intre f/1.8 si f/4.

Ce este depth of field?

Asa cum am spus si la inceput, cu ajutorul aperturii poti controla cat de blurat sa fie fundalul unei poze. Aceasta ,,tehnica'' poarta numele de camp de profunzime (depth of field).

Acest depth of field este influentat de valoarea aperturii. Cu cat numarul f-stop este mai mare (f/11, f/16 etc.) cu atat mai clar va fi fundalul imaginii. Cu cat numarul f-stop este mai mic (f/1.8, f/2, f/4) subiectul va fi decupat mai bine de fundalul acoperit cu efectul de bokeh.



In concluzie, daca vrei sa fotografiezi un peisaj vei folosi un f-stop mare (de la f/8 in sus), iar daca vrei sa faci un portret sau o fotografie macro vei folosi un f-stop mic (de la f/1.2 pana la f/4).


Ma voi opri aici cu acest articol care deja e mai lung decat ma asteptam:)) In urmatoarele articole va voi vorbi despre shutter speed, expunere si ISO. Pana atunci, incercati sa va perfectionati tehnicile si sa faceti cat mai multe poze frumoase! Byee!👋😃 

Comments

Popular

ZTE launches the first phone with a selfie camera built in the screen