Skip to main content

Ce este ISO si ce rol are in fotografiile tale?

Se pare ca a venit vremea sa vorbim si despre ultimul ,,stalp" de baza al triunghiului expunerii: ISO. Sa incepem!

Ce este ISO?

Sa recapitulam putin: apertura reprezinta gaura prin care trece lumina, obturatorul este cel care controleaza cat timp intra senzorul in contact cu lumina care a trecut prin obiectiv, iar ISO este cel care controleaza sensibilitatea senzorului la lumina care a reusit sa ajunga la acesta.

Ce valori poate lua ISO?

Cele mai folosite valori sunt: 100, 200, 400, 800, 1600, 3200, 6400, 8000, 10000, 12800, 25600.

Cum influenteaza ISO calitatea fotografiilor si ce valorii trebuie sa folosesti?

Atunci cand ai la dispozitie o lumina buna (de exemplu, lumina zilei), este recomandat sa folosesti valori cuprinse intre 100 si 200.

Noaptea sau cand faci o poza intr-o incapere slab iluminata poti folosi valori mult mai mari (in funcie de cat de intunecat este locul. Trebuie sa fi constient ca o sa apara zgomotul de imagine (poza se va granula) cu cat ridici mai mult ISO. Poti folosi zgomotul de imagine intr-un mod creativ atunci cand faci poze alb-negru sau vrei sa-ti faci pozele sa para mai vintage.


Inainte de a incheia acest articol trebuie sa te atentionez ca daca vei folosi un ISO mare atunci cand vei avea la dispozitie o lumina puternica, vei risca sa ,,arzi" poza (se va vedea o portiune alba care nu arata bine intr-o fotografie).

Am terminat si acest articol! Sper ca v-a fost de folos si sper ca am explicat cat mai bine! Nu uitati sa dati si un follow pe Instagram (alex.photo.editor) daca va place ce postez acolo! Byee! :))

Comments