Skip to main content

Triunghiul expunerii: cat de important este in compunerea unei fotografii si cum sa-l folosesti corect

Salut! Asa cum ti-am spus si in primele 3 articole din seria Beginner's Guide, apertura, ISO si shutter speed-ul trebuie combinate astfel incat sa obtii lumina perfecta pentru fotografia ta. Pe scurt, triunghiul expunerii este modalitatea prin care combini cele 3 parti ale expunerii pentru a afisa o imagine cu o lumina cat mai potrivita.

Din punct de vedere tehnic, exista o singura expunere corecta(exemplul 1: setari diferite, aceeasi lumina). Dar, poti crea zeci de moduri diferite de expunere si sa-ti alegi una care sa se potriveasca cu fotografia pe care o faci (exemplul 2: aceeasi lumina, bokeh diferit).

Exemplul 1:



Exemplul 2:



Sa nu uiti ca daca schimbi o variabila din triunghiul expunerii, de exemplu, viteza de declansare, va trebui sa modifici inca o variabila sau chiar pe amandoua in directia opusa. 

Ex: Daca micsorezi shutter speed-ul cu 2 valori va trebui sa maresti ISO si/sau apertura cu 2 valori


Atunci cand vrei sa faci o poza in conditii de lumina slaba, in loc sa micsorezi shutter speed-ul, te sfatuiesc sa ridici ISO deoarece este mult mai bine sa ai o imagine cu zgomot decat una miscata.

Acum ca am vorbit si despre triunghiul expunerii, te anunt ca aceasta serie va lua o pauza (cel putin pentru mine). Ma voi ocupa in urmatoarea perioada de traducerea si producerea de articole in engleza si de scrierea primelor postari din categoria de tech. De asemenea, in urmatoarele zile voi lucra si la design-ul blogului pentru ca mai sunt cateva zile pana cand toata lumea va avea acces la site. Pana atunci... byee!😉😅 

Comments

Popular

ZTE launches the first phone with a selfie camera built in the screen