Salut! Asa cum ti-am promis data trecuta, astazi iti voi vorbi despre ce este shutter speed-ul si cum il poti folosi in producerea de poze cat mai creative. Sa incepem!
Ce este obturatorul?
Ca sa putem vorbi despre shutter speed trebuie sa stim mai intai ce este un obturator. Obturatorul este partea mecanica a aparatului care controleaza timpul de expunere a senzorului la lumina. Acesta poate fi asemanat cu o cortina care se deschide pentru un timp bine stabilit (automat) de aparat sau de utilizator.
Videoclip slow-motion in care se poate observa cum functioneaza obturatorul atunci
cand e setat la diferite viteze de declansare
Ce este shutter speed-ul?
Shutter speed-ul (in romana, viteza de declansare sau timp de expunere), reprezinta timpul in care senzorul primeste lumina si se realizeaza poza. Asa cum spuneam mai sus, timpul de expunere poate fi setat automat de catre aparat sau poate fi setat manual de catre tine.
Cum afecteaza timpul de expunere fotografiile?
Asa cum am spus, shutter speed-ul reprezinta perioada de timp in care obturatorul sta deschis si permite luminii sa ajunga la senzor. Daca viteza obturatorului este rapida (timpul de expunere este scurt), actiunea va ,,ingheta" (adica toate elementele se vor vedea clar). Daca viteza este mai mica (timp de expunere lung), elementele in miscare din poza vor capata un efect numit ,,motion bur" (se vor transforma in dare de blur).
Timpul de expunere lung poate fi folosit pentru a produce efectul de ,,apa matasoasa" atunci cand faci poze unei cascade, cand faci poze cerului noaptea pentru a putea surprinde stelele si alte planete sau pentru a surprinde (tot noaptea) dare de lumina lasate de masini. Trebuie mentionat ca daca alegeti sa faceti poze cu un shutter speed mai mare de o secunda veti avea nevoie de un trepied pentru a aseza camera.
Comparatie intre o poza facuta cu un timp de expunere mic (stanga) si o poza facuta cu un timp de expunere mare (dreapta) |
Cum se masoara timpul de expunere?
Se masoara in secunde (1, 15, 30) si fractiuni de secunde (1/2, 1/250, 1/4000). De cele mai multe ori, timpul maxim de expunere ajunge la 30 de secunde, dar poate ajunge si la 60 de minute.
Cum se folosesc timpii de expunere?
De obicei, pentru fotografiile pe care le faci in zile insorite poti sa folosesti timpi de expunere mai scurti de 1/250 sec. pentru a nu capta toata lumina. Pentru pozele in care vrei sa ,,ingheti" actiunea, poti folosi timpi de expunere mai mici de 1/1000 pentru a nu se crea acel efect de motion blur depre care v-am zis mai sus.
Acestea find spuse, am ajuns si la finalul celui de-al doilea articol din seria ,,Beginner's Guide". Sper ca v-a ajutat acest articol si sper ca am explicat intr-un limbaj cat mai simplu de inteles:) Byee!😉👋👋
Comments
Post a Comment