Skip to main content

Tipurile de aparate foto si cum functioneaza acestea


Mai intai, trebuie sa enumeram toate tipurile de aparate foto digitale (nu pe film) si sa va spun cate ceva despre fiecare tip. Exista 4 tipuri de aparate digitale:
  • Compact
  • Bridge
  • Mirrorless
  • D-SLR

Compact

Numite si point&shoot, compactele sunt destinate celor care nu sunt foarte interesati de fotografie, ci doar vor sa surprinda momentele importante cu familia sau vor sa faca poze rapid in vacante.

Acestea au un pret foarte scazut, dar si specificatii mult mai slabe decat fratii lor mai mari, bridge-urile.
Insa, in ultimi ani, numarul de megapixeli pe care il au a urcat de la 12 la 16 si chiar 20 MP. Trebuie retinut faptul ca, desi au mai multi MP, senzorii camerelor au ramas relativ la fel de mici. Acestia au intre 1 si 2.3 inci.


Acestea au obiectiv nedetasabil, iar specificatiile acestor obiective sunt destul de obisnuite. F-stopul minim este de 2-3.8, iar distanta focala este de cel putin 20mm si poate ajunge pana la 500mm.

Majoritatea aparatelor compacte fac pozele automat sau dispun de cateva moduri prestabilite de fotografiere. Putine compacte au modul Manual inclus.

Acestea filmeaza HD sau FullHD si dispun de un ISO destul de ridicat.

Bridge

Asa cum am spus si mai sus, bridge-urile sunt fratii mai mari ale compactelor. Constructia acestora seamana cu cea a DSLR-urilor, dar au senzori mult mai mici.
Acestea ofera o calitate a imaginilor mult mai buna decat compactele. Pot trage intre 25-30 de cadre pe secunda si au o paja de expunere destul de mare (15 sec-1/4000).

Focala maxima a obiectivului poate varia intre 500mm si 1200mm, iar focala minima este de 24mm.

Acest tip de aparat foto este destinat fotografilor amatori care inca nu sunt familiarizati cu setarile manuale ale aparatelor DSLR.

Mirrorless

Aparatele mirrorless sunt aparate care seamana cu cele compacte (din punct de vedere estetic), dar care au obiective interschimbabile.

Asa cum spune si numele, acest tip de camere nu contine nici o oglinda, ceea ce le aduce cel mai mare dezavantaj, lipsa vizorului optic. Lumina care trece prin obiectiv, nu atinge mai intai o oglinda (asa cum se intampla la DSLR-uri; o sa vb si despre principiul lor de functionare mai tarziu) care are rolul de a trimite imaginea la vizorul optic, ci ajunge direct la senzor, acolo unde se face si focusul.
Principalele avantaje ale mirrorless-uri sunt calitatea imaginilor similara cu cea a DSLR-urile, desi marimea lor este mai mica, performanta mai buna la lumina slaba, obiective mai mici, senzori mai mari si control sporit al setarilor decat la aparatele point&shoot (compacte).

Aceste aparate sunt folosite de profesionisti, cat si de fotografii incepatori care nu vor sa care de echipamentele mult mai grele folosite pentru DSLR-uri.

D-SLR 

DSLR-urile sunt fara indoiala, cele mai folosite aparate de catre fotografii profesionisti. Acestea au un principiu putin mai complicat de functionare, in care mai multe oglinzi si lentile lucreaza impreuna pentru a reda imaginea pe vizor si/sau pentru a expune senzorul la lumina. Vom vorbi despre asta putin mai tarziu.


Plaja timpului de expunere este una vasta, ajungand de la 60 de minute la 1/8000 sec.  

Pentru ca dispun de schimbarea obiectivelor, senzorii DSLR-urilor se vor umple de praf si vor trebui curatati (acelasi lucru se intampla si in cazul mirrorless-urilor).



Acest tip de aparat functioneaza pe principiul aparatelor pe film SRL (single lens reflex). Acest principiu presupune traversarea luminii prin obiectiv, intalneste o oglinda pivotanta, care o trimite cu ajutorul unei pentaprisme sau pentaoglinde (in cazul aparatelor mai ieftine) catre vizor, iar atunci cand se apasa declansatorul, direct catre film. Inlocuiti banda de film cu un senzor si obtineti principiul D-SLR (digital-single lens reflex). Puteti vedea exact cum se intampla totul in filmuletul de mai jos.


Concluzie:

Camerele D-SLR raman cele mai folosite aparate foto pentru simplul fapt ca poate fi foarte customizabil si iti pune la dispozitie controlul total al pozelor pe care le face. Insa, acesta ramane greu de transportat. Ganditi-va doar: este greu sa cari dupa tine un body de 700 grame, un teleobiectiv de 500 mm care cantareste aprox. 300 gr., 2 obiective wide (400 gr.) si un trepied (150 gr.). Poate am exagerat putin, dar cam asta e bagajul unui fotograf profesionist.

Mirrorless-urile sunt o varianta mai usoara a DSLR-urilor, dar nu aduce aceasi calitate si acelasi control ca si fratii mai mari si cu mai multe oglinzi. Si pe langa astea, nu prea se aude nici sunet ala fain produs de shuter in cazul DSLR-urilor:))))

Compactele sunt DOAR pentru turisti si DOAR pentru oamenii simpli care vor sa imortalizeze momentele importante.

Bridge-urile sunt pentru amatorii care vor sa faca poze cu o calitate medie si care vor sa se obisnuiasca cu modul manual si constructia aparatului, inainte de a trece la un D-SLR sau Mirrorless.

Comments

Popular

Google Play Music a murit!

[EN] Aperture and diaphragm: what they are and how to use them

Hi! If you're new to photography, you're probably trying to learn a theory just because you don't know where to start. In this article I will explain what the aperture and diaphragm are, and in the next 3 articles I will tell you about ISO, shutter speed and exposure triangle (how to harmonize these 3 basic pillars of photography). Let's begin! What is the aperture? The aperture is, technically, the hole through which light passes to the sensor of the device. Basically, the aperture controls how accentuated the bokeh effect (blur) is and/or if it exists. Most of the time you will hear photographers telling you, "Shrink the aperture a little!" Instead of "Shrink the diaphragm a little!" In principle, these two do the same thing. What is the aperture and diaphragm? The diaphragm is the one that controls the amount of light that enters through the lens. It is made up of blades and works on the same principle as the iris (when there is a lot of light, t...

Apertura si diafragma: ce sunt si cum trebuie folosite

Salut! Daca esti incepator in fotografie, probabil incerci sa inveti ceva teorie doar ca nu stii de unde sa incepi. In acest articol iti voi explica ce sunt apertura si diafragma, iar in urmatoarele 3 articole iti voi spune cate ceva despre ISO, shutter speed si triunghiul expunerii (modul in care trebuie sa armonizezi acesti 3 stalpi de baza ai fotografiei). Sa incepem! Ce reprezinta apertura? Apertura este, tehnic, gaura prin care trece lumina spre senzorul aparatului. Practic, apertura controleaza cat de accentuat este efectul de bokeh (blur) si/sau daca acesta exista. De cele mai multe ori vei auzi fotografi care iti vor spune ,,Mai micsoreaza putin apertura !'', in loc de ,,Mai micsoreaza putin diafragma !''. In principiu, acestea doua fac acelasi lucru. Ce este apertura si diafragma? Diafragma este cea care controleaza cantitatea de lumina care intra prin obiectiv. Este alcatuita din lamele si functioneaza dupa acelasi principiu ca si irisul (atunci cand este mult...